Marka Tescilli Domain Nedir? Neden Marka Tescilli Domain Almamalısınız?

No comments

Merhabalar. Geçen hafta yazdığım yazıda okuyucularımın isteklerini dikkate alacağımı belirtmiştim. 3 farklı okuyucumdan marka tescilli domainlerle ilgili daha fazla bilgi ve bu domainlere yatırım yapılıp yapılmayacağıyla ilgili bir yazı isteği aldım.

Yatırım tavsiyesinden önce, marka tescilli domain’in ne olduğu ile başlayalım. Yatırım yapmayı düşündüğünüz, yaptığınız domainin içindeki bir veya birden fazla kelime, başka bir şirket’in tescilli marka kelimesi ise, bu domainlere marka tescilli domain diyebiliriz. Örnek olarak: TurkcellTLYukle.com, ToyotaAraba.com, GoogleKelimeSecici.com vb. Domainin içindeki kelimelerin bire bir o marka kelimesi ile aynı olmasına da gerek olmayabilir. Buna örnek olarak TurkselTLYukle.com’u gösterebiliriz.

Peki neden bunlara benzer domainler almamalısınız?

  • Bu domainler marka sahibi tarafından istendiği anda sizden geri alınır.
  • Ek olarak, kendinizi, aleyhinizde olacak hukuki bir sürecin içinde bulabilirsiniz ve bu süreçleri kendiniz ilerletemeyecek durumdaysanız, masraflarıyla da uğraşmanız gerekebilir.
  • Bu gibi domainlerin ticari hiç bir değeri yoktur. Bütün yaptığınız yıllık yenileme ücretini çöpe atmaktır.
  • Bu gibi domainlerden portföyünüzde çok barındırırsanız, piyasada adınız iyi olarak anılmaz.
  • Domain sektörü bilinçli olarak yatırım yapıldığında ve sabırlı olduğunda çok karlı bir sektördür. Bu gibi domainlere yatırım yapıp, kar yapmayı beklemek, sektöre olan inancınızı yok yere sarsar.

Ek olarak marka tescilleri sadece markaların isimlerini içermez. Örnek olarak Türkiye İş Bankası “Bankamatik” kelimesini ilk bulan, ilk kullanan ve tescilini uzun yıllar önce alan bir firmadır. Bu gibi, akıllara gelmeyen veya bilinmeyen tescilli kelimeler de olabilir.

Bunların dışında, jenerik kelimeler ile markaları karıştırmamak gerekir. Örnek olarak “Orkide” jenerik bir kelimedir. Bu domainin sahibi iseniz ve bu domainden Orkide Zeytin Yağları markasını kullanarak bir gelir elde etmiyorsanız, bu domaini hukuki yolla kaybetmeniz imkansızdır. Bu yaşanmış bir olaydır. “Everest” kelimesi jenerik bir kelime olup, hali hazırdaki marka hakları ihlal edilmediği sürece, her türlü iş ve yatırım için kullanılabilir.

Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle. İstek ve önerileriniz için bana buradan ulaşabilirsiniz.

Herkese iyi haftalar dilerim.