Eminim ki hem domain satın almak isteyenler hem de domain satmak isteyenlerin en çok merak ettiği konulardan birisi, domain fiyatlarının çok değişken olmasıdır.

Farklı domainlerin arasındaki fiyat farkının dışında kimi zaman aynı domainin farklı market place’lerdeki fiyatları bile farklılık gösterebiliyor. Hemen burada bu durumun olası sebeplerini açıklayalım:
- Market place’ler çeşitli oranlarda (%10-%15-%20) komisyon alıyorlar. Bu komisyonlara daha sonraki yazılarımda değineceğim. Domain sahibi market place komisyonlarına göre fiyatlarını ayarlıyor olabilir.
- Emlak piyasasında da karşımıza çıkabildiği gibi, bazı durumlarda domain sahibi, domaini özel bir anlaşma ile bir broker’a veya broker’lık şirketine satma yetkisi ile teslim eder. Bu anlaşmalarda domain sahibine sabit bir fiyat garantisi verilebilir. Örneğin domain sahibi broker’a “bu domain için benim cebime XXX fiyat girsin, gerisi senin” diye bilir ve bunun üzerine bir anlaşma imzalanabilir.
- Domain iki farklı broker aracılığı ile satılıyor olabilir. Domain sahibi bir broker ile anlaşma imzalamıştır ve bu broker, bağlantılarının olduğu başka bir broker’ı kullanarak domain için müşteri bulmuştur. Dolayısıyla satış’a dahil olan her iki broker’ın da komisyon alma durumu oluşur.
Bu gibi durumlar dışında, çok benzer fakat farklı domainlerin çok farklı fiyatlara satılması/fiyatlanması gibi durumlar aşağıdaki sebeplerden kaynaklanabilir:
- Domain sahibini çok aç gözlü olması, bir önceki yazımda belirttiğim gibi kısa ve kolay yoldan zengin olmak gibi bir amacının olması.
- Yatırımcının domain değerlemeyi bilmiyor olması (Bu konuya daha sonraki yazılarımda değineceğim).
- Domainler arasında benzerliğin çok fakat değerin bir o kadar farklı olması. Örneğin: Kitap.com ile KitapAl.com veya KitapOku.com arasındaki fark 2 veya 3 harf olabilir fakat değer farkı çok yüksektir. Bir de İngilizce örnek verelim: Bipolar.com ile Bipolars.com veya ChildCenter.com ile ChildsCenter.com veya FoodClub.com ile ClubFood.com domainlari arasındaki benzerlik çok fazla olduğu gibi fiyat farkı da çok fazladır.
- Benzer domain sahibi iki farklı yatırımcıdan birisinin maddi durumunun acil olarak nakit girişi gerektirmesi.
- Benzer domain sahibi iki farklı yatırımcının para kazanma modelinin değişik olması. Bir yatırımcı fazla domain alıp, çok beklemeden satmayı hedefleyip, kar oranının düşük tutarken, bir diğer yatırımcının daha özenli domain seçerek satış adetini düşük tutup, hacmini yüksek tutmayı hedeflemesi. Kar oranının düşük tutanlara örnek olarak HugeDomains.com’u, satış hacmini yüksek tutanlara örnek olarak Rick Schwartz’ı örnek gösterebiliriz.
Merak ettiğiniz, yazmamı istediğiniz konuları bana bildirirseniz elimden geldiğince o konulara da değinmeye çalışacağım.
1 comments on “Domain Fiyatları Neden Çok Değişken?”