Sütaş’ın Online Satış Stratejisi

No comments

Bir süredir aklımda olan fakat çeşitli bahanelerle ertelediğim bir konu üzerine kısaca yazmak istedim. Geçtiğimiz günlerde Migros Sanal Market için alışveriş yaparken SanalMarket.com’un Migros’un değil, Getir’in olduğunu ve bunun üzerine fikirlerimi yazmıştım.

Aynı günlerde, yine domain kullanımı üzerine başka bir web sitesi keşfettim. Sütaş Süt Ürünleri A.Ş., online satış platformu oluşturmuş ve domainini Sutas.market olarak belirlemiş. Domain 2016 yılında tescil edilmiş ve whois bilgileri bir kaç kere değişmiş fakat hep şirket üzeri değişimler olmuş. Site’nin ne zaman açıldığını ise bilemiyorum. Biliyorsunuz süt ve süt ürünleri bütün dünyada olmak üzere, özellikle yoğurt ve ayran bizim ülkemizde çok popüler. Sütaş’ın Türkiye’deki konumunu da göz önüne alınca, bazı jenerik isimlerin sahiplerini araştırdım ve sonuç şu şekilde:

Ayran.com: Kullanılmıyor. Sahibi hiç bir sektör devi değil. Herhangi bir satış sayfası yok fakat satılık olduğunu düşünüyorum. Sahibi Türk.

Sut.com: Kullanılmıyor. Sahibi hiç sektör içerisinde değil gibi gözüküyor. Uzun bir süre whois bilgilerinde Türk birisi var, şu anda ise whois bilgileri gizli. Satılık olduğunu düşünüyorum.

Süt.com: Kullanılmıyor ve Uniregistry’de satılık.

Yogurt.com: Kullanılmıyor ve satılık. Sahibi ile daha önce çalışmıştım, domain sektöründe ünlü biri.

Yoğurt.com: Kullanılmıyor ve muhtemelen satılık. Sahibi Türk gözüküyor.

Peynir.com: Kullanılmıyor ve muhtemelen satılık. Sahibi Türk.

Tereyag.com: Başka bir Türk firması olan, Eker tarafından tescilli ve kullanılmıyor 🙂

Tereyagi.com: Kullanılmıyor, muhtemelen satılık. Sahibi Türk.

Tereyağ.com: Kullanılmıyor, muhtemelen satılık. Sahibi Türk.

Tereyağı.com: Kullanılmıyor, muhtemelen satılık. Sahibi Türk.

Kefir.com: Amerikalı süt ve süt ürünleri olan Lifeway Foods, Inc. tarafından kullanılan aktif bir web sitesi.

Kaymak.com: 2016’ya kadar Bursa’lı bir dekorasyon şirketinin sahibine aitmiş, daha sonra whois bilgileri private olmuş. Domainin satılık olduğunu düşünüyorum fakat 2016’dan sonra el değiştirmiş olabilir.

İlk etapta aklıma gelen süt ve süt ürünleri domainleri bunlar, elbette aklıma gelmeyen bir kaç ürün daha vardır.

Bu kadar jenerik domain boştayken, Sütaş’ın henüz çok yeni olan ve özellikle Türkiye’de tanınırlığı daha da az olan, dolandırıcılıklara konu olan yeni uzantılarla yoluna devam etmesi, değişik bir karar olmuş. Bir yandan da, satılan tüm ürünleri kapsayan bir domain olmadığı için bu yolda ilerlenmiş olabilir. Fakat Kefir.com’da kefir dışında çeşitli ürünlerin de satıldığını görüyoruz. Tabi, söz konusu durum ve senaryoları marketing ekibinin araştırıp bu yönde kararlarını verdiklerini umuyorum, ummak istiyorum 🙂

Son olarak, hala domain almak isteyen yatırımcı ve yatırımcı adaylarının mail adreslerini, burada yazdığım üzere, bana iletmelerini rica ediyorum. Elimde bir liste oluştu fakat niyetim biraz daha genişletmek.